Frans Minnaert, de kunstenaar

Frans Minnaert werd geboren op 4 december 1929 in Idegem , in de omgeving van Geraardsbergen. Als beeldend kunstenaar volgde hij les o.a. aan de Stedelijke Academie van Aalst en aan de Académie Royale des Beaux Arts van Brussel.

Leergierig en steeds op zoek naar nieuwe ervaringen onderneemt Frans Minnaert tijdens de jaren zestig en zeventig studiereizen naar Joegoslavië, Zuid-Afrika en Japan, waar hij ook herhaaldelijk tentoonstelde.
Hij was stichter-leraar en directeur (1970-1995) van de Academie voor Beeldende Kunsten van het Gemeenschapsonderwijs te Anderlecht. Gedurende zijn beleid groeide de academie uit tot een school met faam tot over de landsgrenzen.

In de jaren zeventig was Minnaert laureaat van de Prijs voor Tekenkunst van Kortenberg, van de Prijs Jonge kunstenaars op de Internationale Kunstmesse van Bazel(Zwitserland) en van de Grafiekprijs van Diano Marina(Italie). In 1974 was hij geselecteerd voor de Biënnale van Venetië met de polyptiek “Genesis”.

Frans Minnaerts leven als kunstenaar was een voortdurend onderweg zijn, een zoektocht naar zijn eigen waarheid. De landschappen waarin hij leefde en de mensen die hij ontmoette waren zijn vertrouwde thema’s. Hoewel zijn manier van vertolken evolueerde, merkt men dat zijn laatste werken nog altijd aansluiten bij en voortbouwen op zijn vroeger oeuvre. Tot het eind van zijn leven heeft Frans Minnaert geschilderd op een hem onvervreemdbaar eigen en herkenbare manier. Het oeuvre van Frans Minnaert bevindt zich in tal van musea en collecties, nationaal en internationaal.

Frans Minnaert is overleden op 18 januari 2011.

Foto van Frans Minnaert in zijn atelier. Frans Minnaert in zijn atelier. (Fotografie door Jacques Weygaerts)